Cadena: “Tothom es mereix un treball i un habitatge decent”
El president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Gerard Cadena, admet que el problema de l’habitatge és “important” i que comença a afectar a l’hora de captar talent per part de les empreses del país. Amb tot, s’ha desmarcat en certa manera de les declaracions que dilluns va fer el president de l’AGIA, Gerard Caselles, en què deixava clar que no hi ha oferta de pisos per donar resposta a les demandes dels temporers i que l’única solució passava per posar més gent a cada habitació, respectant, això sí, el límit d’ocupants que preveu la cèdula d’habitabilitat. “Crec que tothom es mereix un treball decent i un habitatge decent, per tant, hem de trobar quin és el millor sistema per intentar que tothom pugui tenir un habitatge digne i que no hàgim d’expulsar la gent”, ha manifestat Cadena en ser qüestionat per les declaracions de Caselles.
En aquest sentit, ha indicat que si bé fins ara “estàvem a l’expectativa del que s’estava fent des del Govern” i tenint clar que “la solució no és fàcil i serà a llarg termini”, veient la situació s’ha decidit prendre la iniciativa. “Durant aquest mes de novembre tenim reunions internes per definir quin és el nostre posicionament i suposo que en el pròxim Consell Econòmic i Social (CES), que serà a final de mes, podrem plantejar una proposta per intentar trobar algun sistema per desfer aquest nus”, ha exposat, afegint, un cop més, que “no seran solucions miraculoses perquè no les tenim”. Amb tot, va evitar donar detalls més concrets.
El president de la patronal ha recordat que hi ha hagut diversos elements que han actuat de “fre” pel que fa al mercat de l’habitatge, com ara l’aplicació del model 720 a Espanya, que va comportar que molts pisos que ciutadans espanyols tenien al país sense declarar van quedar fora del mercat, o increment de la demanda “perquè estem creixent”. Ara bé, afirma que cal intentar que els problemes per accedir a un pis “no siguin un fre per al progrés econòmic”.
Sobre la possibilitat que siguin les empreses qui ofereixen allotjament als treballadors, especialment en el cas dels temporers, ha recordat que hi ha sectors que ja ho fan, com aquells més vinculats a la neu, que adeqüen hotels tancats, per exemple. “No és l’ideal però s’està treballant i cada vegada ho haurem de plantejar més, per això dic que farem una reflexió interna per trobar una solució i conservar la mà d’obra que tenim i captar talent, que no sigui que ens falti mà d’obra per culpa de l’habitatge”.
Molt camí per recórrer en la digitalització d’empreses
La CEA i l’empresa Sinzerad han organitzat avui una jornada sobre digitalització que va comptar amb la participació d’un centenar d’empreses i que ha tornat a fer evident que les empreses andorranes en aquest camp van “una mica endarrerides” respecte dels països veïns. “Ens queda molt camí per recórrer”, admetia Joan Guixà, CEO de Sinzerad, advertint que “ja no lluitem contra mercats veïns, sinó que lluitem en un món globalitzat on tothom, amb un ordinador, des de l’altra punta de món pot proveir serveis i productes”. En aquest sentit ha assegurat que “és una necessitat” que totes les empreses del país es posin a dia a nivell de transformació digital “per ser més competitius i més líders”.
Segons Guixà, l’endarreriment ve donat perquè durant molts anys “ho hem tingut fàcil”, per poc que es fes arribaven visitants al país i per tant hi havia cert “acomodament”. Amb tot, la pandèmia va fer evident que existeixen riscos i que cal fer “un salt endavant” aprofitant les eines que ofereix el Govern. De fet, des del punt de vista de Guixà, en moments de crisi com l’actual és l’ocasió perfecta per fer la reflexió sobre “què fer”. “Si no, el que vindrà serà pitjor”, ha afirmat.
També Cadena ha admès aquest punt feble remarcant que hi ha “esforços a fer”. Amb tot, ha assenyalat les dificultats de les petites empreses per falta de recursos. Amb tot, ha destacat també les subvencions de l’Administració i l’ajuda que es presta per superar els obstacles.
De la seva banda, el president de Pharos, Marcos Urarte, considera que Andorra té problemes similars als d’altres països i que com a tot arreu hi ha empreses més avançades i altres que menys. Ha recomanat fer un pla estratègic per definir els punts forts i considera que es poden trobar oportunitats en la creació de hubs amb startups vinculades al sector de l’esport que pugui treballar per empreses de tot el món.
LLEGIR MÉS: https://www.bondia.ad/economia/cadena-tothom-es-mereix-un-treball-i-un-habitatge-decent