El club dels tres contractes

El club dels tres contractes

Agencia inmobiliaria en Andorra todo tipo de propiedades para comprar alquilar o invertir en Andorra

El club dels tres contractes

L’UE Sant Julià no només acumula gols en contra al terreny de joc, també demandes judicials, denúncies a inspecció de treball i, fins i tot, revisions de la CASS pels múltiples suposats incompliments i il·legalitats de tota mena que protagonitza l’entitat laurediana

La Unió Esportiva Sant Julià no només acumula gols en contra al terreny de joc. Dotze la darrera jornada. També suma demandes judicials per impagaments, per duplicitat i fins i tot ‘triplicitat’ de contractes, denúncies a inspecció de treball i, fins i tot, revisions de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) en ple entrenament per no cotitzar degudament, presumptament, els treballadors. És a dir, els jugadors, els futbolistes, que somien en arribar a l’Olimp de la pilota i veuen en la lliga andorrana una mina d’or que tot sovint acaba sent de llautó.

L’UE Sant Julià és actualment el cas probablement més extrem dels que hi ha en la competició domèstica. Jugant, més que amb la pilota, amb els somnis de joves d’arreu del món que veuen en el futbol andorrà, en la lliga del Principat, una via fàcil per arribar a competició europea, circumstància que és molt més complicat d’assolir, per exemple, en el futbol espanyol. Certament, el filial de l’Ordino, a la segona divisió, acaba de ser expulsat de la competició per reiteració d’incompareixences. També el club ordinenc presenta anomalies. O el Carroi, de la segona categoria també, no hi ha any que no acudeixi a algunes de les martingales clàssiques de certs clubs andorrans de futbol per poder dotar de jugadors les seves plantilles que canvien del tot temporada rere temporada.

El motiu de tant canvi de cares en alguns -no pas tots, hi ha clubs que estan treballant bé per apujar el nivell de la lliga del país- és senzill d’explicar: per renovar un permís de residència i treball cal acreditar estar al dia de les cotitzacions a la CASS. No cal dir perquè no renoven els jugadors. No cal dir, doncs, perquè les darreres hores des de la parapública s’han començat a adoptar mesures, per exemple, en relació amb l’UE Sant Julià. I perquè s’estan convocant als jugadors i se’ls demana que es presentin a l’àrea de control administratiu amb tot un seguit de documentació referent al període comprès entre els mesos d’agost i d’octubre.

ACCELERACIÓ

La situació dels lauredians és de jutjat de guàrdia. Esportivament, un fracàs. Institucionalment, tres quarts del mateix. Encara que l’entitat presidida per Manuel Leitao i que té com a homes forts Pepe Mengual i, especialment, José Luís Correa, negui de portes en fora qualsevol anomalia, a l’UE Sant Julià els darrers dies, les darreres hores, legalment li han crescut més els problemes del que ja tenia. Aquest dimecres diversos inspectors de la CASS es van presentar a l’entrenament, el van aturar i van cridar els jugadors -treballadors- a capítol.

Se’ls va lliurar un document pel qual, la setmana vinent, en diferents dies, els futbolistes hauran d’acudir individualment a l’àrea de control administratiu de la CASS amb diversa documentació: se’ls demana comprovants bancaris del pagament dels salaris declarats a la CASS, butlletí de salari, llibres horaris i còpia del contracte de treball. La majoria de futbolistes tenen clar que sinó l’últim, sí que la cita de la parapública és el penúltim cartutx perquè salti tot pels aires. “Més que probablement servirà per constatar la filera d’irregularitats comeses”, indiquen afectats per la situació.

Inspectors de la CASS es van presentar aquest dimecres a l’entrenament de l’equip de la primera divisió del futbol andorrà, van aturar la sessió i han citat a tots els jugadors perquè exposin un per un la seva situació contractual

Segurament, la CASS evidenciarà més que mai els impagaments -l’únic que pot fer el club és regularitzar la situació a toro passat- que ja han denunciat públicament i fins i tot judicialment alguns dels jugadors, que en alguns casos ja han abandonat la disciplina del club encara que no sempre aconseguint la baixa federativa i, per tant, la llibertat per poder fitxar per un altre equip. Però més que probablement els inspectors de la parapública podran veure, com a mínim, la duplicitat de contractes.

L’Altaveu ha pogut veure, d’alguns dels jugadors que han militat aquesta temporada a l’UE Sant Julià, almenys dos contractes diferents. El que firma el jugador quan se’l va a buscar i el que es presenta oficialment a Immigració, a la Federació Andorrana de Futbol (FAF) o a la CASS. Alguns dels jugadors han descobert aquest darrer quan han acudit a la FAF a reclamar que se’ls tramiti la baixa federativa vistos els incompliments del club. La federació mira de rentar-se les mans al·legant que la situació ja esta en mans judicials. Però ha lliurat almenys en alguns casos el contracte oficial de què ella disposa. I fins i tot ha anunciat que el club n’ha acabat dipositant un segon per matisar el primer.

El que és clar, és que un contracte el firmen dues parts i si una part el desconeix… vol dir que no l’ha firmat ell. Per tant… La inspecció de treball ja en té constància, d’aquest fet, perquè almenys en un cas dimarts es va formalitzar una denúncia explicant fil per randa tot el que està succeint. I la duplicitat de contractes, que probablement no és històricament d’ús exclusiu de l’UE Sant Julià, és evident almenys que el club lauredià n’ha emprat amb anterioritat perquè l’Altaveu ha tingut accés a documents similars de temporades precedents.

El club dels tres contractes

TEXTO PROPIETAT: https://www.altaveu.com/reportatges/club-tres-contractes_44058_102.html