Els preus pugen un 0,7% el setembre i deixen la inflació al 6,8%

Els preus pugen un 0,7% el setembre i deixen la inflació al 6,8%

Agencia inmobiliaria en Andorra todo tipo de propiedades para comprar alquilar o invertir en Andorra

Els preus pugen un 0,7% el setembre i deixen la inflació al 6,8%

Els preus pugen un 0,7% el setembre i deixen la inflació al 6,8%

Els preus van incrementar-se un 0,7% el setembre, fet que va situar la inflació acumulada de l’any en el 5,9% i l’anual en el 6,8%, tal com apuntava l’índex avançat fet públic a principis de d’octubre, segons les dades relatives a l’índex de preus al consum (IPC) fetes públiques pel departament d’Estadística.

Aquest creixement de la inflació ve donat principalment com a conseqüència del creixement dels preus dels productes dels grups vestit i calçat i aliments i begudes no alcohòliques (amb unes variacions mensuals d’11,0% i 1,0%, respectivament), que han estat parcialment compensats per la disminució d’un 0,8% dels preus en el grup transport.

Quant a la inflació subjacent, la que no té en compte ni els productes frescos ni els petroliers, s’ha situat ja al 3,6%, tres punts i dues dècimes per sota de l’IPC registrat. Pel que fa a la resta dels grups especials, cal destacar el decreixement en la variació anual de l’IPC dels productes petroliers que passa del 45,3% el mes passat al 42,9%. Per contra, en el cas dels productes frescos, la variació creix, en passar de l’11,2% el mes passat al 12,8%.

Així, en termes anuals, el grup que ha fet pujar més la inflació és de l’alimentació i begudes no alcohòliques, amb un augment d’un punt i una dècima, situant-se a l’11,6%, a causa de l’augment dels preus dels llegums i verdures i, en menor mesura, de la llet, formatge i ous, i del pa i cereals.

En sentit contrari, els grups que han contribuit a moderar la inflació han estat el del transport, que ha disminuït un punt i s’ha situat en el 10,7% a causa d’un decrement dels preus del transport per carretera i en els dels carburants i lubricants, i el de béns i serveis diversos, que ha baixat sis dècimes i s’ha situat en l’1,3% com a conseqüència d’una disminució dels preus de les assegurances. 

En termes mensuals, vestit i calçat i alimentació i begudes no alcohòliques han estat els grups més inflacionistes. El primer ha pujat un 11% a conseqüència de la finalització de la campanya de rebaixes de la roba i el calçat, mentre el segon ha registrat un increment de l’1% a causa de l’augment dels preus dels llegums i verdures i, en menor mesura, de la carn, la llet, formatge i ous, i del pa i cereals.

Per conta, el grup del transport, amb una baixada del 0,8% causa de la disminució dels preus del transport per carretera i els dels carburants i lubricants, ha estat el grup menys inflacionista.

Pel que fa a l’IPC dels països veïns, a Espanya l’índex avançat es va situar al 9%, un punt i cinc dècimes menys respecte a la variació registrada el mes d’agost, mentre a França, també amb les dades avançades, la inflació es va situar en el 5,6%, tres dècimes menys que a l’agost. Amb dos països faran pública les dades definitives aquest divendres.

LLEGIR MÉS: https://www.bondia.ad/economia/els-preus-pugen-un-07-el-setembre-i-deixen-la-inflacio-al-68