Marín reconeix les dificultats per contractar a causa dels sous baixos

Marín reconeix les dificultats per contractar a causa dels sous baixos

Agencia inmobiliaria en Andorra todo tipo de propiedades para comprar alquilar o invertir en Andorra

Marín reconeix les dificultats per contractar a causa dels sous baixos

Marín reconeix les dificultats per contractar a causa dels sous baixos

La ministra d’Administracions Públiques i Participació Ciutadana, Trini Marín, es va referir ahir a les dificultats que té actualment el Govern per contractar mà d’obra per a determinades àrees en pagar sous més baixos que el sector privat. “Costa molt que vinguin a treballar amb els salaris que hi ha actualment a l’Administració”, va reconèixer la ministra en una entrevista al programa Parlem-ne, de Diari TV.

Marín va parlar en concret dels problemes per cobrir determinats llocs com, per exemple, d’informàtic o de tècnic per al servei d’atenció domiciliària (SAD), i també al gabinet jurídic. D’aquesta manera, es calcula que en aquests moments hi ha prop de 250 places vacants que es necessitarien cobrir en els diferents departaments, fet que ha obligat a una “reorganització” dels empleats públics per fer front a la feina que tenen encomanada. Segons va indicar Marín, un 49% dels treballadors de l’administració central estan cobrant un sou per sota del salari mitjà (situat en poc més de 2.200 euros) i n’hi ha molts que estan percebent prop de 1.500 euros. “Hem presentat edictes als quals no s’ha presentat ningú”, va manifestar Marín. A més, es dona la circumstància, segons va afegir, que els salaris són entre un 20% i un 30% inferiors als que tenen fixats els comuns, de manera que si en aquests es paga per a determinades funcions 1.500 o 1.600 euros, al Govern s’està prop dels 1.200 euros. La ministra també va revelar que del total dels 2.800 treballadors que hi ha actualment a l’Administració, uns 1.000 són interins. “En alguns casos el cert és que no s’han pogut cobrir les vacants perquè no s’hi ha presentat ningú, si bé també n’hi ha d’altres en què les places són de retorn” i, per tant, cal esperar la reincorporació del funcionari, segons va explicar Marín.

La ministra també va manifestar que espera enllestir dos reglaments que desenvolupen la Llei de funció pública abans que acabi la legislatura: el de la gestió de l’acompliment i el de carrera professional. Pel que fa al primer, suposarà, en cas que es tanqui en les dates previstes, que durant el 2023 i el 2024 es porti a terme l’avaluació dels llocs de treball i que el 2026 es procedeixi al pagament que es determini, “que no seria consolidat”, per a cadascun dels mateixos. El reglament de la carrera professional, per la seva banda, permetrà als funcionaris millorar la seva retribució, arribant, si es compleixen els requisits, a un nivell superior a l’Administració. “Fa molts anys que aquests reglaments s’havien de fer”, va indicar Marín, motiu pel qual va assenyalar que “val més anar a poc a poc i que ho fem bé”. Segons va manifestar Marín, en tots dos casos l’esborrany està a punt i serà “important” el retorn que tingui el ministeri dels sindicats de funcionaris, amb els quals va dir que manté una “bona relació” des que es va incorporar al càrrec ara fa un any i mig.
 

“ES FEIEN LES TORRES AL CENTRE O HI HAURIA HAGUT UNA CONSTRUCCIÓ MASSIVA”
La ministra d’Administracions Públiques i Participació Ciutadana va justificar ahir la construcció de diverses torres en ple centre, aprovades durant el seu mandat com a cònsol major d’Escaldes-Engordany. I és que tot i que va reconèixer que “xoca”, segons va recordar la totalitat del terreny de la zona és de propietat privada i, per tant, “o es feia això o hi hauria una construcció massiva, ja que allà tot és privat”. Amb relació a l’acció portada a terme per la nova majoria comunal, encapçalada per Rosa Gili, va considerar que s’ha perdut temps pel que fa al projecte de la construcció a la part alta de l’aparcament de l’Escalé, que ja estava embastat gràcies a la feina dels anteriors comuns. Marín no va aclarir si ocuparà un lloc destacat a les llistes de Demòcrates per a les properes eleccions generals i va indicar que de moment està centrada en la feina que li queda pendent fins al final de la legislatura. Malgrat tot, va reconèixer que és ben coneguda la seva “vocació pel servei públic”. “No ho he pensat”, va emfasitzar, deixant oberta la continuació a la primera línia política si el partit li ho demana.