Andorra Telecom confia mantenir uns 20 milions de beneficis anuals fins al 2026
La companyia preveu un resultat net pel 2023 de 20,4, ja que espera que la millora del negoci intern compensi la davallada dels ingressos d’itinerància i l’increment de despeses provocat per la inflació
Andorra Telecom preveu tancar el 2023 amb un benefici net de 20,4 milions d’euros. En cas d’encertar la predicció, suposaria una xifra lleugerament inferior a la que s’obtindrà enguany. La davallada dels ingressos per itinerància i l’increment de despeses fruit de la inflació explica aquesta estimació. També el fet que hi haurà un considerable increment de la inversió que es farà, fins a 24 milions, amb Node, la nova, seu, com a projecte estel·lar. Des de la companyia es confia que aquest nivell de resultat positiu es mantingui durant els pròxims anys, fins al 2026.
Així ho reflecteix la societat pública en el pressupost per a l’exercici vinent. Uns comptes que, remarquen, consoliden el “retorn a la normalitat” post Covid-19 que ja s’ha constatat al llarg del 2022. De fet, s’admet que enguany “s’estan superant les expectatives”. Així, es creu que es tancarà l’any amb un resultat net entorn els 20 milions. I aquest comportament es mantindria l’any vinent.
Els comptes preveuen 24,4 milions en inversions, dels quals la gran partida és la que servirà per començar la construcció del Node, la nova seu de la companyia de telecomunicacions
Així, Andorra Telecom anticipa pel 2023 un resultat de 20,4 milions d’euros. Similar, doncs, al que s’ha de tenir enguany. Es considera que la millora del negoci intern permetrà compensar la davallada prevista dels ingressos per itinerància i el fet que les despeses s’incrementen. A més, des de la societat es considera que aquesta xifra de beneficis “hauríem de poder mantenir-la en el quadrienni 2023-26”.
Així, pel que fa al ‘roaming’, el pressupost confia a obtenir 18,8 milions. Es tracta d’una dada inferior a la que s’havia estimat pel 2022, que es considera que es complirà. Aquesta era de 19,7 milions. Per tant, es creu que aquesta part del negoci disminuirà un 4,5%. Es tracta, de fet, de la tendència a la baixa que ja s’havia detectat en els anys previs a l’esclat de la pandèmia.
En canvi, es considera que aquesta reducció es compensarà per una altra banda “amb la bona evolució del negoci domèstic, especialment degut a l’augment dels accessos FTTH, connexions Internet i línies de mòbil motivat en part pel creixement de llars i població”. Així, es calcula que es facturaran als clients andorrans fins a 60,37 milions, el que representa un 4,2% més que el que reflectia el pressupost pel 2022.
Pel que fa a les despeses, creixen les de personal (-5,4%) i les de béns i serveis (+4,8%). “La inflació prevista i l’augment de preus superior de l’energia impacte en diverses partides”, argumenten des de la companyia. També hi ha una forta aposta inversora: fins a 24,4 milions d’euros.
El principal projecte és l’inici de la construcció de la nova seu d’Andorra Telecom, Node. El cost total estimat és de 24,2 milions, dels quals 9,5 ja es pressuposten pel 2023 (9,7 el 2024 i 5,1 el 2025). Suposa, doncs, gairebé un terç dels 77,4 que inclou el pla d’inversions per al període 2023-26. Altres iniciatives són la continuació de la implementació del 5G així com “millores de cobertura i ampliació de la xarxa actual”.