FEDA preveu 87 milions en inversions fins al 2027 amb el parc del Maià com a projecte clau
La companyia contractarà un préstec de 31 milions a tornar en 10 anys a un 5% d’interès per afrontar les obres d’una instal·lació que ha de generar 44 gigawatts/any d’electricitat
Malgrat la complicada situació econòmica que travessa, o potser justament per aquesta, FEDA no preveu frenar els projectes d’inversió. Es considera clau mantenir el ritme, justament, per incrementar la producció al país i, per tant, ser menys dependent de les fluctuacions dels mercats internacionals de l’electricitat. Entre 2023 i 2027, la companyia preveu fins a 87 milions d’euros, dels quals 32 per al parc eòlic del Maià. Justament, per poder abordar aquest projecte, es preveu contractar un préstec de 31 milions.
Només per al 2023, FEDA ha consignat una partida de 30,5 milions d’euros per a inversió. La dada suposa un increment del 14,6% en comparació a la que es va incloure al pressupost pel 2022. Es justifica tot indicant que “en el context actual amb augment de preus i forta volatilitat en els mercats energètics, la producció nacional és la millor cobertura que es pot tenir en front a aquest risc, risc reflectit en el preu de compra de l’energia i directament en el compte d’explotació de FEDA”. Per això, “i tenint en compte la situació de la tresoreria”, es “prioritzen les inversions en infraestructures de generació sostenible i en la xarxa de transport que ha d’absorbir l’electricitat de les noves fonts de producció, continuant garantint la qualitat de servei pel client”.
D’aquesta partida global, 14,7 milions es destinen a impulsar un nou projecte que es considera clau: la construcció d’un parc eòlic al parc del Maià. En total, costarà 30,2 i consistirà en la instal·lació de vuit aerogeneradors a la zona del pic encampadà. Aquests aparells haurien de permetre produir 44 gigawatts/any. Es posa en relleu que la instal·lació té un doble objectiu: “disminuir la dependència energètica de l’exterior i les emissions de gasos amb efecte hivernacle que genera aquest sector”.
La construcció del parc s’allargarà fins al 2024. Llavors es preveu culminar la inversió aportant 15,433 milions d’euros més. Per afrontar el projecte, FEDA ha decidit demanar un nou préstec. En total, 31 milions d’euros que s’ingressarà el pròxim gener. S’haurà de retornar en 10 anys i es pagarà un interès del 5%.
L’altra gran partida d’inversió, tant pel 2023 com pel quinquenni 2023-27 és la que es destina a millorar les línies de transport. Així, es continua el projecte de la nova línia aèria entre Encamp i Grau Roig, passant per Ransol, per “incrementar la capacitat” i reemplaçar la infraestructura actual. La construcció ha de finalitzar el 2024. En total, haurà costat 19,7 milions.
Un altre projecte clau és la nova estació transformadora repartidora (ETR) a la Borda Vidal, terreny cedit pel Govern. La instal·lació ha de permetre connectar amb la també nova línia espanyola a 225 kilowatts (kV) i convertir aquest corrent a 110. Per l’any vinent s’espera iniciar els treballs d’obra civil per adequar la parcel·la. Tot i això, s’està pendent que Red Eléctrica Española iniciï també el seu procés. Si, com es preveu, tot es pot tirar endavant ja el 2023, les obres durarien tres anys, fins al 2025. Costaran, segons s’estima, 16,1 milions, dels quals 1,2 ja estan pressupostats per a l’exercici vinent.
Els projectes quinquennals també inclouen millorar la xarxa d’ETR de 110 a 20 kV. S’ha de culminar la de la Gonarda, en el seu dia polèmica, ja el 2023. I, posteriorment, es preveuen actuacions a la d’Encamp, la de la Margineda i la de Ransol. I ja el 2027, es preveuen 3,2 milions en actuacions a la de Grau Roig.