L’FMI preveu que el PIB andorrà creixerà un 10,9% el 2022, amb una inflació del 5,3%

L’FMI preveu que el PIB andorrà creixerà un 10,9% el 2022, amb una inflació del 5,3%

Agencia inmobiliaria en Andorra todo tipo de propiedades para comprar alquilar o invertir en Andorra

L’FMI preveu que el PIB andorrà creixerà un 10,9% el 2022, amb una inflació del 5,3%

L’FMI preveu que el PIB andorrà creixerà un 10,9% el 2022, amb una inflació del 5,3%

L’organisme estima que una millora molt per sobre del 8,2% que s’havia estimat fa uns mesos, que tindria continuïtat durant el 2023, amb un 4,8%

L’economia andorrana resisteix bé l’actual context internacional, marcat per la inflació, l’encariment de l’energia i l’increment dels tipus d’interès. Almenys així ho considera el Fons Monetari Internacional (FMI), que ha revisat les previsions per al país en el seu informe anual. Així, l’organisme considera que el PIB nominal acabarà creixent al llarg del 2022 un 10,9%, més de dos punts per sobre de l’estimació fins ara vigent. Pel que fa a la inflació, es considera que acabarà situant-se en el 5,3%.

Així ho ha explicat el ministre de Finances, Eric Jover, que justament aquesta setmana participa en les reunions anuals de l’FMI, que coincideixen amb la publicació del ‘World Economic Outlook’, el document que fa una anàlisi global de la situació mundial. De retruc, també es revaluen les dades de cada país. I en el cas d’Andorra, la revisió ha estat positiva.

Així, si fins ara l’organisme entenia que durant el 2022 el PIB nominal del Principat pujaria un 8,2%, ara, amb les noves dades analitzades, s’entén que la millora serà encara més substancial: un 10,9%. És a dir, gairebé tres punts més. Es tracta, ha volgut remarcar Jover, de la segona millor xifra de tot l’entorn europeu, només superada per Irlanda.

Eric Jover admet que la previsió d’inflació s’ha fet sense conèixer encara la ‘tarifada’ elèctrica, però entén que l’impacte d’aquesta serà moderat i no significaria, en tot cas, més d’una dècima de pujada de l’IPC

Pel que fa a la dada del PIB real, la que es calcula incloent-hi també la inflació, aquesta també millora pel 2022. Segons els experts de l’FMI, se situaria al 6,6%, quan fa uns mesos la previsió que s’havia fet era del 4,5%. De cara al 2023, l’organisme també entén que Andorra continuarà amb un bon ritme de creixement. El PIB nominal consideren que arribarà al 4,8% (una dècima per sobre del que s’havia estimat). En canvi, amb el real sí que es rebaixa la previsió, del 2,7% al 2%, , ha avisat Jove, més per l’efecte del canvi en els càlculs fets pel 2022.

“L’economia andorrana aguanta i té un ritme de creixement molt més elevat que no pas la resta”, ha manifestat Jover, tot recordant que les dades estimades per als països de l’entorn són inferiors: 4,3% per a Espanya i 2,5% per a França. Al seu entendre, “això ens ha d’ajudar a lluitar contra la situació de crisi”.

Jover ha volgut defensar que les dades ara fetes públiques per l’FMI reforcen el pressupost presentat per al 2023. En aquest sentit, ha recordat que els comptes “es van fer amb una previsió de creixement del 7,2%, moderada i prudent”. En canvi, “estaríem tres punts per sobre”. Per això, ha aprofitat per llançar un dard a l’oposició. “Espero que faciliti el tràmit parlamentari, estalviant-nos la part del debat on es posen el dubte les nostres estimacions”, ha comentat.

El ministre ha assegurat que l’avaluació de l’organisme internacional “ens ha sorprès” tot i que ja es preveia una revisió a l’alça. “Ja vam dir que les dades que teníem de molts indicadors eren positives”, ha recordat. Entre elles, ha posat en relleu, totes aquelles vinculades al sector turístic.

Pel que fa a la inflació, l’FMI estima que el 2022 acabarà amb un IPC a Andorra del 5,3%. Per tant, 1,5 punts per sota de l’actual i vuit dècimes per sobre de l’emprada per elaborar el pressupost. El ministre de Finances ha admès que aquesta previsió s’ha fet sense conèixer encara la decisió de pujar novament les tarifes elèctriques. Apunta, però, que l’efecte d’aquesta mesura seria limitat: una dècima més com a màxim.

L’informe anual, recorda Jover, “identifica tota una sèrie de riscos que poden provocar tensions a nivell dels Estats i dels ciutadans”. I es mostra “d’acord” amb el fet que “hem de vigilar molt l’evolució dels mercats energètics, tot i que les palanques que tenim nosaltres són relativament poques”. Un altre factor d’alerta per l’FMI és l’alça dels tipus d’interès. Per ara, s’afronta amb tranquil·litat. En l’àmbit privat perquè “hem parlat amb el sector bancari i sembla que tenen una bona qualitat dels crèdits i, per ara, no hi ha increment de la morositat”. En el públic, es recorda que amb l’endeutament “estem protegits perquè hem augmentat els venciments”.

Jover es troba aquests dies a Washington on participa en les reunions anuals de l’FMI. Paral·lelament, però, Govern també preveu mantenir trobades bilaterals amb autoritats d’altres Estats com ara Macedònia del Nord, Islàndia, Croàcia o Portugal, entre altres. També hi ha concertada una cita amb representants del Banc Central Europeu amb qui “volem estrènyer la cooperació”.

LLEGIR MÉS: https://www.altaveu.com/actualitat/finances/feda-preveu-87-milions-en-inversions-fins-2027-parc-maia-com-projecte-clau_42627_102.html