Els descomptes a les gasolines d’Espanya i França fan caure la importació de carburant al país

Els descomptes a les gasolines d’Espanya i França fan caure la importació de carburant al país

Agencia inmobiliaria en Andorra todo tipo de propiedades para comprar alquilar o invertir en Andorra

Els descomptes a les gasolines d’Espanya i França fan caure la importació de carburant al país

Els descomptes a les gasolines d’Espanya i França fan caure la importació de carburant al país

Un de cada cinc litres de fuel que sí que les distribuïdores del país adquirien fa un any per vendre ja no l’han comprat aquest octubre per la davallada de l’interès del visitant; en conjunt, els ingressos de la duana el mes passat van incrementar-se un 42% respecte el mateix mes del 2021

L’efecte dels descomptes fiscals que estan duent a terme tant Espanya com França sobre les gasolines ja es deixa notar al Principat. Les dades relatives als ingressos obtinguts per la duana arran de les importacions de mercaderies deixen clar que Andorra ha hagut de comprar menys carburant. Això vol dir que se n’ha venut també menys. La caiguda de recaptació l’octubre respecte el mateix mes del 2021 és del 10%. Aquest mateix percentatge de davallada hi ha si la comparativa es fa amb el 2019. Si es tenen en compte els litres importats, la reculada és major, del 21%.

En conjunt, els ingressos que va obtenir la duana el mes passat augmenten un 42% respecte els que hi va haver un any abans. I un 40% si la comparativa es fa respecte del 2019. Però aquest increment també s’ha de contextualitzar: l’increment es deu, especialment, al fet que l’anunci de la pujada de la taxa sobre el tabac va fer que els fabricants acceleressin les importacions per tenir estoc al preu previ al repunt tributari, encara que Jover hi ha restat transcendència. Això es pot veure tenint en compte que els ingressos de la duana relatives al tabac durant l’octubre van ser un 86% més alts que les hagudes tant el mateix mes del 2021 com del 2019.

Les dades, que habitualment les publica en el seu lloc web el departament de duana els primers dies de cada mes, les ha anunciat aquest matí el ministre de Finances, Eric Jover, durant una compareixença que està protagonitzant davant la comissió legislativa que ha d’analitzar el pressupost per al 2023. De fet, el titular ministerial ha exposat als parlamentaris les línies mestres de la previsió pressupostària i les xifres i els raonaments que l’embolcallen.

La caiguda més accentuada el mes passat, en xifres absolutes i també relatives la va patir el gasoil de locomoció. Es van importar 1.960.776 litres menys, el que suposa un 25,3 de reculada. En el cas de la gasolina sense plom, la reculada percentual és del 22,7% (668.643 litres menys) i el fuel domèstic es va rebaixar en 771.844, un 14,9% menys

Jover ha ressaltat la capacitat de recuperació de l’economia andorrana i el creixement real que està experimentant. “Fins i tot corregint la inflació la temperatura és alta”, ha dit el ministre, que ha admès que la caiguda de la importació dels combustibles es deu als “descomptes generalitzats” que estan aplicant els països veïns. Segons Jover, la caiguda deixarà de ser-hi quan França o Espanya deixin sense efecte aquestes rebaixes fiscals. I això, ha vingut a dir, serà més aviat que tard.

De moment, però, les dades preocupen i molt al sector. Més enllà de les dades de duana, les importacions, que ha fet públiques aquest dijous el departament d’Estadística, evidencia una davallada més severa. La importació de carburants durant el mes d’octubre va ser de 12,52 milions de litres, fet que suposa una variació percentual negativa del 21,3% respecte al mes d’octubre de l’any anterior. Cert és que de gener a octubre del 2022 la importació dels carburants ha estat un 8,6% superior al mateix període de l’any anterior, arribant a 130,72 milions de litres.

La caiguda més accentuada el mes passat, en xifres absolutes i també relatives la va patir el gasoil de locomoció. Es van importar 1.960.776 litres menys, el que suposa un 25,3 de reculada. En el cas de la gasolina sense plom, la reculada percentual és del 22,7% (668.643 litres menys) i el fuel domèstic es va rebaixar en 771.844, un 14,9% menys. En l’acumulat des del primer dia de l’any, el fuel domèstic també decreix, amb una reculada de les importacions del 5,4% davant l’increment experimentat per la gasolina sense plom (15,7) i el gasoil de locomoció (13,9%). Cal tenir en compte, però, que la primera part del 2021 va ser força dolenta quan a afluència turística.

INGRESSOS A DUANA

En global, i si es tenen en compte les dades acumulades durant l’inici de l’any, els ingressos obtinguts per la duana per la importació de mercaderies és un 47% superiors als del 2021 i un 10% més elevats que al 2019. Per sectors, els ingressos relatius a begudes han crescut en el global d’aquest 2022 un 39% respecte del 2021 només del 3%. El tabac està deixant aquest 2022 uns ingressos un 66% superiors als del 2021 i d’un 9% més respecte del 2019.

Els combustibles, que durant el mes d’octubre cauen, en el conjunt dels deu mesos d’aquest exercici suposen un increment dels ingressos del 34% respecte el 2021 i del 7% en relació amb el 2019. Finalment el capítol altres -que Jover ha remarcat perque mostra una realitat més àmplia del teixit empresarial andorrà- deixa uns increments quant als ingressos acumulats del 32% respecte del 2021 i del 20% en comparació amb el 2019. Les dades exposades per Jover han estat solament amb xifres percentuals.

El ministre ha explicat que en matèria de taxa sobre el consum de tabac s’ha recaptat 13 milions d’euros, que és, s’ha dit, un 86% més que el mateix mes de l’any passat. Jover ha assegurat que esperava que l’increment fos major perquè davant un increment tributari els “fabricants legítimament miren de gestionar els seus estocs”. Amb tot, el titular de Finances no ha pogut explicar perquè no hi ha hagut més importació tabaquera. En tot cas, ha assegurat que aquest increment recaptatori, d’entre 5 i 7 milions superior a l’habitual, a les xifres més baixes d’ingressos, no són el causant del fet que s’hagi revertit la situació deficitària prevista per al pressupost del 2022 i s’hagi transformat en un superàvit.

LLEGIR MÉS: https://www.altaveu.com/actualitat/finances/descomptes-gasolines-espanya-franca-fan-caure-importacio-carburant-pais_43479_102.html