Jover qualifica “d’excel·lent” la situació de liquiditat de la banca andorrana
El ministre defensa el mecanisme mitjançant el qual les reserves internacionals serviran de prestador de darrera instància per a les entitats davant els dubtes expressats per un PS que demana que es continuï negociant accedir al BCE via acord d’associació
El ministre de Finances, Eric Jover, ha defensat que la situació de les entitats bancàries del país, sobretot pel que fa a “liquiditat” és excel·lent. Per això, s’ha mostrat convençut que difícilment hauran de recórrer, almenys en un termini curt de temps, a les reserves internacionals que ara gestionarà l’Autoritat Financera Andorrana (AFA), tal com preveu la legislació aprovada al Consell General. La solució, però, no acaba de fer el pes al PS, que ha defensat que “no podem renunciar a l’objectiu de tenir un prestador de darrera instància”.
En la seva defensa de la llei de creació de reserves internacionals i accés del sistema financer a assistència en forma de provisió urgent de liquiditat., aprovat per unanimitat per tots els consellers generals, Jover ha posat en relleu que el text té dues parts. Una, la que regula els fons que Govern tindrà a l’estranger i com es gestionaran. En aquest punt, ha recordat que, a finals d’any, s’assoliran els 340 milions d’euros.
A partir d’ara, aquests diners seran gestionats des de l’Autoritat Financera Andorrana. I, paral·lelament, seran aquestes reserves a les quals es podrà recórrer si un banc té problemes de liquiditat. Unes dificultats que, però, el ministre de Finances entén que, ara per ara, no es donaran. “Tots tenen un nivell excel·lent”, ha comentat. Ara bé, es considera important disposar d’aquest mecanisme, una vella reivindicació del sector, per guanyar “competitivitat”. Un sistema que, ha defensat, és “perfectament homologable a nivell internacional”.
La llei ha rebut també l’aval dels grups de l’oposició. Ara bé, es pot dir que, en el cas del PS, ha estat un ‘sí’ crític. Així, el president de la bancada socialdemòcrata, Pere López, ha acceptat que la mesura “és bona pel sector financer” i un “avenç”, però ha volgut alertar que “no volem sortir amb la sensació d’haver assolit un objectiu que no s’ha assolit”. En concret, el de disposar d’un real prestador de darrera instància. “Ha de ser encara un objectiu polític i nacional al qual no hi hem de renunciar; ha de continuar estant present en les negociacions amb la Unió Europea”, ha reclamat.
Jover li ha respost assegurant que “el que diu contradiu l’opinió dels Fons Monetari Internacional”. Per això, ha indicat que “el nostre mecanisme és suficient”, tot i admetre que “encara hem de dotar-ne de més la nostra banca”.
Durant la sessió parlamentària també s’ha validat el nomenament de Josep Escoriza com a nou membre del consell d’administració. Hi entra com vocal i és el nom que va ser proposat des del grup socialdemòcrata. A la vegada, s’ha aprovat, igualment per unanimitat la modificació de la llei sobre els requisits organitzatius i les condicions de funcionament de les entitats operatives del sistema financer, la protecció de l’inversor, l’abús de mercats i els acords de garantia financera.