La variant del Pas i un vial segregat fins la Seu, connexions prioritàries

La variant del Pas i un vial segregat fins la Seu, connexions prioritàries

Agencia inmobiliaria en Andorra todo tipo de propiedades para comprar alquilar o invertir en Andorra

La variant del Pas i un vial segregat fins la Seu, connexions prioritàries

La variant del Pas i un vial segregat fins la Seu, connexions prioritàries

El Govern descarta els projectes ferroviaris amb Catalunya i França per cars i excessiu impacte

El Govern va desgranar ahir les prioritats dels ministeris d’Economia i Territori en matèria de connexions amb l’exterior. Els ministres Jordi Gallardo i Víctor Filloy, acompanyats pel director de Mobilitat, Jaume Bonell, van presentar l’Estudi de les possibilitats d’obertura de la xarxa de mobilitat andorrana, en què s’entreveuen els projectes més viables i aquells que presenten més dificultats. La variant del Pas de la Casa, l’heliport de la Caubella i la connexió mitjançant transport segregat amb l’aeroport i la Seu d’Urgell són els tres projectes amb més opcions de veure la llum en el futur, ja que depenen en bona part de la voluntat de les autoritats andorranes.

En primer lloc, destaca el projecte que correspon a la prolongació de la CG2 o variant del Pas de la Casa a través de la carretera de la Solana, amb una estimació de cost de 59 milions d’euros. La nova via, que connectaria Andorra amb França, des del Pas fins a l’Ospitalet, tindria una llargada de 6,4 quilòmetres, amb un quilòmetre de viaductes i galeria per a allaus. La major part de la carretera passaria per territori andorrà i suposaria un estalvi de temps, amb uns quatre quilòmetres menys. Només requeriria l’acord amb França, perquè s’hauria de construir una nova duana, ja que l’actual es troba a l’altre tram de l’N-20 francesa.

L’heliport de la Caubella, el segon projecte amb més opcions, es trobaria íntegrament en territori andorrà i suposaria la introducció de noves formes de connexions aeronàutiques, a banda del tradicional helicòpter, que possibilitarien l’arribada de turistes de més enllà dels mercats tradicionals, un dels objectius de l’obertura de la xarxa de mobilitat del país.

En tercer lloc, Mobilitat preveu un transport segregat que connectaria Andorra, des de la Farga de Moles, pel marge dret del riu amb la Seu d’Urgell i l’aeroport, a través d’un vial regular elèctric col·lectiu (REC), amb un cost estimat de 130 milions d’euros. Seria una via exclusiva i directa per a Andorra sense passar per la duana, destinada sobretot als passatgers de l’aeroport. La plataforma, que podria servir per diversos tipus de vehicles elèctrics, podria transportar entre 500 i 1.500 persones l’hora en els dos sentits.

Espanya s’obre a ampliar l’N-145 amb un tercer carril reversible per millorar la capacitat

Pel que fa a les opcions menys viables que proposa l’estudi, fan referència a les connexions ferroviàries amb França i Catalunya, una possibilitat que, de moment, el Govern descarta per ser massa cares i perquè suposarien un impacte ambiental significatiu. «Encara no hem pres una decisió, però les inversions requerides es dispararien a curt termini, així que ara difícilment serien abordables», va reconèixer Gallardo. En aquest sentit, pel que fa a la connexió amb França, suposaria una inversió entre 1.500 i 4.000 milions d’euros, entre l’Ospitalet i diversos punts d’Andorra. A l’altre costat de la frontera, el cost no seria tan elevat, entre 670 i 140 milions d’euros. En els dos casos, es requereix l’acord amb les autoritats espanyoles i franceses. Segons Gallardo, «tindrem més credibilitat a l’hora de demanar a l’exterior si allò que depèn de nosaltres ho tirem endavant».

En l’elaboració d’aquest estudi, Mobilitat s’ha reunit amb la Direcció General de Trànsit (DGT) i el ministeri de Mobilitat espanyol, on s’ha abordat l’estat de l’N-260 i l’N-145. Sobre això, Bonell va revelar que en el primer cas ja hi ha una inversió prevista de 43 milions d’euros, entre Adrall i la Seu d’Urgell. En el segon cas, hi ha compromís d’anàlisi d’un projecte d’ampliació de la capacitat, amb un tercer carril reversible. De fet, actualment, a la part andorrana, de sortida del país, la carretera pot absorbir 1.000 vehicles l’hora, mentre que a l’N-145, d’entrada a Andorra, només 750. «Això provoca un efecte acordió amb retencions per sortir d’Andorra i complica la seguretat viària pels fluxos de trànsit que arriben de manera sobtada a la Seu d’Urgell, de manera que el doble carril ho podria revertir en funció de les intensitats», va explicar el director de Mobilitat.

LLEGIR MÉS: https://www.elperiodic.ad/noticia/96279/la-variant-del-pas-i-un-vial-segregat-fins-la-seu-connexions-prioritaries