L’Acoda alerta de l’aturada imminent d’obres per la manca d’abocadors

L’Acoda alerta de l’aturada imminent d’obres per la manca d’abocadors

Agencia inmobiliaria en Andorra todo tipo de propiedades para comprar alquilar o invertir en Andorra

L’Acoda alerta de l’aturada imminent d’obres per la manca d’abocadors

L’Acoda alerta de l’aturada imminent d’obres per la manca d’abocadors

Havia advertit del risc i sembla que serà així. L’Associació de Contractistes d’Obres d’Andorra ha anunciat la imminent aturada de moltes de les obres d’excavació els pròxims mesos, per la manca d’alternatives on poder abocar les terres i pedres provinents de les excavacions.

Així ho assegura en un comunicat on recorda que des del passat mes de febrer amb l’anunci del tancament de l’abocador de Beixalís, l’Acoda “ha estat alertant reiteradament de la problemàtica i exposant la greu situació que es podria arribar a donar en el cas de no disposar d’abocadors”.

En aquesta línia, l’entitat explica que ha comunicat en diferents reunions mantingudes amb Govern i comuns, que per concórrer al concurs per l’atorgament de llicències per a la gestió del centre de transferència, les especificacions del plec portaven a la conclusió que “la mateixa gestió era econòmicament inviable perquè el Govern, a través del ministeri d’Ordenament Territorial, traspassava tota la responsabilitat de la recerca d’ubicacions i el cost de l’explotació d’aquesta als contractistes”.

D’aquesta manera, continua el comunicat, la manca de planificació i disposició d’abocadors per poder dipositar les terres, per part de la majoria dels comuns, així com el tancament prematur de l’abocador de Beixalís tot i no haver-ne exhaurit la seva capacitat, ha portat la situació a un estat que “propiciarà l’aturada de moltes de les obres d’excavació durant el període hivernal, suposant un greu impacte en tots els col·lectius que hi formen part, amb especial perjudici a propietaris i promotors”.

Així mateix, l’Associació de Contractistes d’Obres d’Andorra considera que aquest fet ve a agreujar la situació, “ja de per si complicada que travessa el sector”, fonamentalment degut a la inflació, amb especial incidència pel cost de les matèries primeres, i la falta d’empatia de les institucions públiques a l’hora d’aplicar revisions de preus tal com fan per llei la resta de països del nostre entorn. De fet, des de l’entitat es recorda que “algunes obres públiques ja s’han quedat desertes” i s’adverteix que també “les obres en curs de licitació es veuran afectades”.

Per tot plegat, des de l’Acoda s’insisteix a demanar a l’Administració general, i en especial  als comuns en tant que “responsables en l’atorgament de les llicències urbanístiques i de la gestió dels abocadors”, una “solució ferma” que “respongui ja a la problemàtica amb l’obertura de nous abocadors, per garantir la continuïtat de l’activitat del sector i trobar en aquest sentit, una sortida viable i programada en aquest moment tan delicat pel nostre sector”.

D’altra banda, l’associació es refereix també a les manifestacions sobre aquest tema dels abocadors realitzades pel ministre portaveu i pel ministre de Territori i Habitatge en la compareixença d’aquest dimecres passat i recorda que totes aquestes qüestions van ser àmpliament debatudes en una reunió mantinguda a Govern el 12 d’octubre passat, on també es va fer especial incidència en el fet que el sector de la construcció està preocupat per la incertesa de la seva activitat a mitjà i llarg termini per l’aplicació de les noves directives urbanístiques aprovades dimecres.

LLEGIR MÉS: https://www.bondia.ad/economia/lacoda-alerta-de-laturada-imminent-dobres-la-manca-dabocadors