L’impost de societats deixa fins a 70 milions a les arques públiques

L’impost de societats deixa fins a 70 milions a les arques públiques

Agencia inmobiliaria en Andorra todo tipo de propiedades para comprar alquilar o invertir en Andorra

L’impost de societats deixa fins a 70 milions a les arques públiques

L’impost de societats deixa fins a 70 milions a les arques públiques

El Govern ingressarà finalment aquest any fins a 70 milions d’euros per l’impost de societats, 28 més respecte als 42 que segons el pressupost per a l’exercici 2022 esperava obtenir, unes xifres que “malgrat vam ser conservadors en les previsions”, venen a constatar que també hi ha hagut “una major recuperació de l’activitat econòmica” i que tot i que el 2021 “va ser un any impactat encara per la Covid, les empreses van poder fer beneficis”.

Així ho ha destacat el ministre de Finances, Eric Jover, durant la compareixença davant la comissió legislativa de Finances i Pressupost, on ha presentat les línies generals del pressupost per a l’exercici 2023. De fet, el ministre, que ha avançat també que enguany es recaptaran 54 milions d’euros de l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) quan se n’estimaven únicament 38 al pressupost del 2022, ha fet servir aquestes dades per defensar els comptes de l’any vinent no únicament negant que fossin optimistes, sinó mantenint que es tracta d’unes previsions “conservadores”.

D’aquesta manera, Jover, que ha recordar que el pressupost estima uns ingressos de 522 milions d’euros per unes despeses globals de 536 milions, el que fa un dèficit de gestió de 13,9 milions i la previsió d’un dèficit de caixa de 31,4 milions d’euros, ha destacat la previsió d’incrementar els ingressos per impostos directes en un 20%, passant dels 95 milions estimats inicialment per aquest any a 114 milions a conseqüència, principalment, del bon comportament de l’IS i de l’IRPF, dels que s’espera obtenir 55 i 43 milions, respectivament, unes xifres notablement inferiors a les de la previsió de tancament d’aquest exercici.

Pel que fa als impostos indirectes, l’any vinent s’espera ingressar fins a 336 milions d’euros, un 10% dels 305 que s’estimava obtenir aquest any i que segurament, de la mateixa manera que passa amb la imposició directa, se superaran.

En aquest sentit, Jover ha avançat les xifres dels ingressos de Duana corresponents al mes d’octubre, que han crescut un 42% respecte al mateix mes de l’any passat, per defensar el bon funcionament de l’economia, que es tradueix en una major recaptació per a l’Estat. I no només són bones les dades d’octubre, ha continuat el ministre, que ha incidit també que l’acumulat en els deu primers mesos de l’any és fins a un 47% superior al del mateix període de l’any passat i fins i tot un 10% més que el 2019, el darrer exercici no afectat per la pandèmia de la Covid.

Jover, que ha remarcat que “són xifres molt interessants que estan per sobre fins i tot de l’efecte de la inflació”, ha incidit en l’increment generalitzat de tots els capítols, begudes un 10%, tabac un 86% per l’increment de les taxes, i altres mercaderies un 26%, a excepció dels combustibles, que van disminuir un 10% a l’octubre, si bé l’acumulat de l’any és un 34% superior al de l’any passat i un 20% al del 2019. El ministre ha atribuït aquesta caiguda als descomptes que estan aplicant els països veïns als carburants, i ha detacat que aquesta política “té data de caducitat”.

Així mateix, Jover ha explicat que la bona marxa de l’economia i els ingressos que estan rebent les arques públiques faran que tot i la previsió de tancar el 2022 amb un dèficit de 26,4 milions, elevat el maig passat a 30,3, es tanqui l’any amb un superàvit de més de 15 milions d’euros.

En el torn de preguntes dels consellers generals, el president del grup socialdemòcrata, Pere López, ha retret al ministre que s’hagi “menystingut” l’IPC a l’hora de fer els comptes, elaborats en base a una inflació del 4,5% quan actualment s’està al 6,9% i les previsions de l’FMI la situen al 5,3%, així com també que no s’hagi volgut tirar endavant mesures per mirar de contenir la inflació, com per exemple una subvenció del preu del carburant per als residents.

Jover ha recordat que majoritàriament la inflació “ve importada” i que Andorra pot fer molt poc per contenir-la, de manera que una ajuda generalitzada als carburants hauria suposat una important injecció econòmica i “deixar de fer altres polítiques d’acompanyament a la ciutadania” per obtenir només una rebaixa molt minsa. Així mateix, el ministre, que ha insistit que l’IPC se situarà en una forquilla d’entre el 5,3% i el 6,9%, ha destacat que “hi ha prou eines de gestió pressupostària” per poder absorbir la diferència que hi pugui haver.

LLEGIR MÉS: https://www.bondia.ad/economia/limpost-de-societats-deixa-fins-70-milions-les-arques-publiques