Turisme preveu tancar l'any amb prop de 10 milions de pernoctacions

Turisme preveu tancar l’any amb prop de 10 milions de pernoctacions

Agencia inmobiliaria en Andorra todo tipo de propiedades para comprar alquilar o invertir en Andorra

Turisme preveu tancar l'any amb prop de 10 milions de pernoctacions

Turisme preveu tancar l’any amb prop de 10 milions de pernoctacions

El ministeri de Turisme preveu tancar aquest any amb prop 10 milions de pernoctacions. Així ho ha avançat el seu titular, Jordi Torres, durant el balanç de la campanya d’estiu que ha tingut lloc aquest matí. I és que el volum de les pernoctacions al país ha augmentat un 165% si es compara amb l’any passat i un 12% respecte el 2019. En concret, s’estima superar la xifra global anual de les pernoctacions fins a aconseguir un total de 9.805.011 nits, el que suposa un 133,5% més que durant el 2021. Segons ha explicat Torres, arribar a la xifra dels 10 milions és “un repte important” i confia que sigui així si no hi ha “cap fet extern que ens pugui sorprendre”. En relació amb això, ha remarcat que aquesta xifra té en compte que la pernoctació mitjana per turista al país és de 2,7 nits.

Tenint en compte les dades ja tancades dels últims 10 mesos, de desembre del 2021 a setembre d’enguany “estem en més de 9 milions de pernoctacions, una xifra que no havíem obtingut mai a la història d’Andorra”, ha subratllat el ministre. Entrant més al detall pel que fa a xifres globals, entre l’1 de desembre del 2021 i el 30 de setembre del 2022, Andorra ha rebut 3.034.749 turistes, el que suposa un increment d’un 133% respecte a la xifra de turistes de l’any anterior. Quant al nombre de turistes anuals, es preveu un increment d’un 103,2% en relació amb el 2021, arribant als 3.409.318.

Estiu de rècord
Pel que fa a l’estiu, de juny a setembre van acudir al país un total de 3.521.080 visitants, és a dir, un 34% més respecte als mateixos mesos de l’any passat i un 13% més si es compara amb el 2019. Aquestes turistes van fer fins a 3,6 milions de pernoctacions, el que suposa un increment del 38% respecte a l’any passat i un 31% més en comparació amb el 2019. Quant als excursionistes, van créixer un 31% respecte al 2021 i un 6% en relació amb el 2019. 

Segons el ministre Torres, es tracta d’unes xifres que “ens donen molta satisfacció”. En aquest sentit, va fer notar “la forta implicació del sector públic i el privat” per fer-ho possible. També ha apel·lat a la capacitat de resiliència dels actors turístics del país per tirar endavant i sortir-se’n després de la pandèmia, que va suposar un cop molt dur per al sector.

Comparant les dades turístiques encara amb una perspectiva més àmplia, es pot concloure que des del 2007, les pernoctacions han passat de 7 a 9 milions i els turistes, de 2 a 3 milions, ha fet notar el titular de Turisme.  

Qualitat i sostenibilitat
Com conjugar aquest creixement turístic amb la qualitat i la sostenibilitat? És aquest un interrogant i una preocupació compartida per molts ciutadans que avui s’ha pogut traslladar al ministre de Turisme. I Torres no la va pas eludir. Així, ha argumentat que els turistes cada vegada venen per fer estades una mica més llargues i fan una despesa superior, mentre que el nombre d’excursionistes, que són els que generen menys despesa, es manté força estable. Així doncs, per Torres, tenir un turista de més qualitat al qual se li ofereixen cada vegada més atractius per venir és el que “hem de procurar continuar fent”. Això d’una banda, de l’altra, ha recordat que durant els dos pròxims anys, per encomana del Consell General, hi ha el compromís de fer l’estudi de la capacitat de càrrega del sector turístic. En aquest sentir, ha afirmat que “per a nosaltres és important saber fins quan pot continuar creixent el nostre sector turístic”. 

Tenint com a punt de partida que el Principat és “un destí atractiu, la qual cosa ens satisfà moltíssim, també volem ser un destí qualitatiu”, ha declarat el titular de Turisme. Per aquest motiu, ha justificat que totes les accions que es fan, tant públiques com privades, “són de molta qualitat” i encaminades a posar en valor la marca Andorra i augmentar la satisfacció dels  visitants. Hem arribat al topall? Torres creu que es podria créixer encara una mica més. Tot i així ha reconegut que el plantejament ha de ser si “és el que ens interessa”, d’aquí l’estudi de la capacitat de càrrega, va insistir. “Hem de trobar un just equilibri, que no estiguem sobrepassats per l’arribada de gent. Això ens faria baixar la qualitat o la percepció dels visitants”, ha conclòs.

LLEGIR MÉS: https://www.bondia.ad/economia/turisme-preveu-tancar-lany-amb-prop-de-10-milions-de-pernoctacions