“Si l’acord d’associació no tira endavant no tenim la seguretat que puguem tornar a l’statu quo”
Espot està convençut que es podran salvar alguns esculls en relació amb Andorra Telecom i especialment sobre la política de control de la immigració, però avisa que si el pacte amb la UE no s’aprova, Europa pot fer amb Andorra com està fent amb Suïssa
El cap de Govern, Xavier Espot, ha assegurat que els negociadors de la Unió Europea (UE) no han exposat mai què pot passar si l’acord d’associació que s’està negociant finalment no tira endavant. Però també ha deixat clar que “no tenim la seguretat que puguem tornar a l’statu quo”. Espot ha posat d’exemple la situació que viu Suïssa després de fer marxa enrere en una negociació amb Europa. “No es prorroguen ni es renoven” els acords bilaterals que arriben a venciment fins que no hi hagi una nova negociació.
Espot ha fet aquestes manifestacions en una trobada amb els mitjans de comunicació i quan se li ha demanat per aspectes relacionats amb la UE, un dels que poden influir en el calendari electoral definitiu. El mandatari governamental ha reconegut que és molt complicat poder explicar un pacte que s’està negociant i respecte del qual hi ha moltes coses que el propi Govern desconeix, i també ha afirmat que no es pot donar per segur que l’acord duaner es mantingui si no tira endavant el pacte que ara s’està negociant. “No vull que s’entengui com una fatalitat”, ha advertit el responsable executiu sobre els efectes que pugui tenir un no acord.
“S’han de trencar molts tabús i moltes pors, molts neguits vinculats a un futur que és difícil d’explicar; les concessions que haurem de fer seran molt menors als avantatges que ens comportarà aquesta associació”, ha afirmat el mandatari executiu
Però és que Espot ha defensat amb vehemència l’acord amb Brussel·les perquè “creure que podrem viure en una bombolla meravellosa i fantàstica no és realista”. En molts aspectes, ha remarcat Espot, l’entrada al mercat comú és la solució si “volem continuar enriquint la nostra ciutadania”. I no totes les renúncies o pèrdues, i ha citat el cas de la itinerància en la telefonia, es poden imputar a l’acord amb la UE perquè hi ha qüestions “que igualment s’haguessin esdevingut”. De fet, Espot ha aprofundit en les negociacions amb Europa a partir d’una pregunta sobre els neguits d’Andorra Telecom en relació amb les negociacions.
El cap de Govern ha assegurat que ja s’ha tranquil·litzat la cúpula de la parapública i ha explicat que els dirigents d’Andorra Telecom no tenen tota la informació del conjunt de la negociació per valorar. “Estic convençut que en aquest cas, com en d’altres casos, arribarem a una solució plenament satisfactòria per Andorra i per la UE”. En certa manera, el dirigent governamental ha deixat entreveure que potser se serà més flexible en accedir a la pèrdua del ‘roaming’ abans del previst -transitòria de deu anys- per poder mantenir el règim monopolístic.
Per a Espot, Europa és símbol de diversificació econòmica, d’innovació i de valor afegit, de “múltiples avantatges”. “S’han de trencar molts tabús i moltes pors, molts neguits vinculats a un futur que és difícil d’explicar”, ha assegurat tot dient que s’ha d’esperar a veure el resultat de la negociació perquè el resultat “estic convençut que serà bo”. “Les concessions que haurem de fer seran molt menors als avantatges que ens comportarà aquesta associació”, ha afirmat el mandatari executiu tot assegurant que durant els primers mesos de l’any vinent “es desbrossaran” els aspectes tècnics perquè a partir de la primavera es puguin negociar els “temes més espinosos”.
I els temes cabdals que queden per negociar actualment són el futur d’Andorra Telecom i dels serveis financers, l’establiment d’entitats bancàries foranes, per exemple, i, especialment, el control de la política migratòria, que de forma general Espot considera com l’aspecte més important i sobre el qual ha indicat que està “convençut” que hi haurà uns resultats “molts satisfactoris” sense tenir-ne en cap cas la certesa.