El turisme, motor econòmic amb la inflació i l’augment dels tipus com a amenaça

El turisme, motor econòmic amb la inflació i l’augment dels tipus com a amenaça

Agencia inmobiliaria en Andorra todo tipo de propiedades para comprar alquilar o invertir en Andorra

El turisme, motor econòmic amb la inflació i l’augment dels tipus com a amenaça

El turisme, motor econòmic amb la inflació i l’augment dels tipus com a amenaça

L’activitat econòmica del Principat ha agafat embranzida durant el primer semestre del 2022 i ha deixat definitivament enrere els efectes de la pandèmia. Així ho posen de manifest les conclusions dels resultats de l’enquesta de conjuntura que ha fet públiques avui la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS) que destaquen que la dinàmica positiva de l’activitat s’ha vist afavorida en bona part per l’impuls de la demanda als sectors més vinculats al turisme, que fins ara havien quedat més endarrerits en la recuperació. Ara bé, tot i les bones perspectives de cara als propers mesos, els factors d’amenaça són clars: l’impacte de la crisi energètica, la inflació, l’increment dels tipus d’interès i els desajustos del mercat laboral.

En les enquestes hi han participat 448 empreses dels sectors de la indústria, la construcció, el comerç al detall i l’hoteleria i segons la Cambra l’anàlisi dels resultats permet conèixer “de primera mà” el sentiment de confiança de les empreses i obtenir informació sobre l’evolució de l’activitat i la tendència de cara al futur.

D’aquesta manera s’explica que el sector hoteler ha retornat a una certa normalitat prepandèmica i en un context de recuperació vigorosa del setor turístic, està sent, com s’ha dit, “una de les principals palanques de creixement de l’economia andorrana”. Així, les valoracions dels hotelers sobre la marxa dels negocis durant el primer semestre mostren el clima de confiança més optimista dels últims cinc anys, amb un 67% de les empreses que han definit com a bona la situació del negoci, davant d’un 2% d’hotels que l’han valorat negativament. Igualment, l’augment de preus dels productes i dels subministraments és una preocupació molt generalitzada (el 79% dels hotelers el situen com el factor que els afecta més negativament), seguit de l’increment dels costos d’explotació (60%) i les dificultats per contractar personal qualificat (50%).

D’altra banda, la indústria i la construcció han acusat més el reput de la incertesa i el deteriorament de l’entorn macroeconòmic global i han moderat el ritme d’expansió, tot i que a la construcció el creixement continua sent molt destacat. 

En canvi, al comerç al detall la recuperació ha estat apreciable, amb uns registres de confiança i d’activitat força millors que els del 2021, però dins d’un nivells encara disrets i per sota dels valors habituals abans d ela pandèmia.

LLEGIR MÉS: https://www.bondia.ad/economia/el-turisme-motor-economic-amb-la-inflacio-i-laugment-dels-tipus-com-amenaca