Exigència i prudència davant un context de recessió tècnica el 2023
Exigència i prudència. Aquests seran els dos eixos clau que marcaran l’estratègia inversora d’Andbank per a l’exercici 2023, any en què l’economia europea se situarà en una “recessió tècnica” i encara amb una “inflació alta”, segons van assegurar ahir l’economista en cap i director d’inversions del Grup bancari, Alex Fusté, i la responsable de macroeconomia d’Andbank España, Marian Fernández.
Fusté, que va situar l’economia andorrana en la mateixa situació que l’europea, ja que “rarament un país on la balança exterior pesa tant aconsegueix aïllar-se de la dinàmica del voltant” tot i que compta amb el mateix avantatge que l’espanyola, ja que “no estan tan condicionades pels preus de l’energia en no ser tan dependents del petroli rus”, va defensar la necessitat de mantenir “una posició conservadora” davant la conjuntura actual i va pronosticar que tot i que “hi haurà rebrots dels mercats”, aquests “no duraran” i el 2023 “no serà un any de grans rendiments”, tot i que sí pot ser positiu a l’hora d’anar configurant carteres d’inversió que donin més fruits de cara al 2024 o 2025, això sí “sent molt exigents en el preu”.
Així, el director d’inversions del Grup Andbank, que confia que més enllà del 2023 “l’entorn de tipus positius ens torni a la racionalitat de les decisions econòmiques”, va avançar que l’entitat comptarà amb uns nivells de liquiditat al voltant del 20% i va insistir que “serem exigents a l’hora d’utilitzar aquest cash”.
Quant als reptes i incerteses que planteja l’entorn actual, Fusté va advertir del “risc i l’efecte distorsionador” que suposa l’elevada inflació en el compte de resultats de les empreses, un “enemic que els inversors no veuen però sí per exemple la FED” en el cas dels Estats Units, ja que el fet de comptabilitzar costos operatius en base a l’històric de preus, que són més baixos, fa que hi hagi un “miratge sobre els beneficis” i que els resultats no siguin del tot certs, ja que més endavant “hi haurà d’haver la reposició dels costos”. I això pot comportar que les empreses “acudeixin en massa al mercat del diner, amb un finançament més alt”.
Així mateix, Fusté va voler contrarestar aquells que pensen que la inflació “s’anirà moderant per un efecte base” i que es pot “moderar sense dolor”, una idea que va considerar “ingènua”, ja que “històricament una rebaixa de dos punts percentuals de la inflació sempre ha comportat una recessió”. I en aquesta línia, i parlant del cas dels Estats Units, va apuntar que la rebaixa d’un punt de la inflació suposa l’increment de 0,6 punts de la taxa d’atur, de manera que la FED haurà de triar fins a quin punt vol rebaixar la inflació i elevar la taxa d’atur.
Tampoc ajuda massa el conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna, un conflicte que Fusté considera que també “es disputarà en àmbits econòmics”. Així, amb el “comerç polititzat” i tot el tema de l’energia, és molt probable que “tot el sistema de primeres matèries segueixi distorsionat un any més” i que per tant “les dades de la inflació puguin empitjorar”. En aquest sentit, l’economista va assegurar desconèixer “si s’ha arribat o no al pic de la inflació”, però es va mostrar convençut que “continuarà sent alta”, entre un 5% i un 6%, amb el risc que aquests “preus persistents” s’acabin “integrant en les perspectives empresarials”. Quant a la qüestió energètica, Fusté va recordar que “el mercat mai no ha anat bé amb una energia alta i en acceleració”. Per tot plegat, el director d’Inversions d’Andbank va advertir que el món “va cap a un escenari de recessió amb inflació”, un escenari que no només justifica, sinó que gairebé “obliga”, a aquest posicionament “conservador”.
En el cas d’Europa, i tot i que l’economia “ha aguantat bastant bé” i que la tardor suau “ha permès salvar el tema energètic”, Fernández va assegurar que la recessió tècnica suau serà l’escenari base, un escenari que “ens acompanyarà fins a l’estiu”. Així, la responsable de macroeconomia d’Andbank va pronosticar que la inflació es trobarà entre el 5 i el 6%, uns “nivells incòmodes per al Banc Central Europeu”, que mantindrà la política d’apujar els tipus d’interès.
LLEGIR MÉS: https://www.bondia.ad/economia/exigencia-i-prudencia-davant-un-context-de-recessio-tecnica-el-2023