L’anunci de la pujada de taxes dispara els ingressos a duana pel tabac

L’anunci de la pujada de taxes dispara els ingressos a duana pel tabac

Agencia inmobiliaria en Andorra todo tipo de propiedades para comprar alquilar o invertir en Andorra

L’anunci de la pujada de taxes dispara els ingressos a duana pel tabac

L’anunci de la pujada de taxes dispara els ingressos a duana pel tabac

Entre octubre i novembre, la recaptació s’ha enfilat prop dels 28 milions, el que representa un considerable salt en comparació als 15,9 assolits el mateix període del 2021 i als 16,3 del 2019

L’anunci de la pujada de les taxes del tabac ha tingut un efecte clar en les importacions d’aquest producte. Com era de preveure, moltes empreses van voler fer estoc de material abans que el canvi fiscal entrés en vigor. I això, de retruc, s’ha deixat sentir en els ingressos a la duana. Entre octubre i novembre, s’han recaptat gairebé 28 milions d’euros per l’entrada d’aquest producte. La dada suposa un salt considerable en comparació a l’aconseguida en anys anteriors en aquest mateix període, sigui el 2021 o el 2019, previ a la pandèmia, quan se situava sobre els 16 milions.

A inicis d’octubre, el Govern va anunciar el canvi a les taxes del tabac. Es van incrementar un 6% per reduir el fort diferencial que, els darrers anys, s’ha generat amb França. La modificació s’havia de fer via llei i, malgrat fer servir el procediment d’extrema urgència, van passar vàries setmanes -especialment a l’espera de les signatures dels Coprínceps- perquè entrés en vigor.

Finalitzades les mesures per bonificar el carburant a França, els ingressos a duana evidencien que s’ha recuperat part de les vendes, i per tant de les importacions, a Andorra

Durant aquest temps, queda clar que la demanda de tabac per part dels distribuïdors andorrans -grans o petits- es va disparar. D’aquesta forma, es comprava el producte encara amb la tributació anterior. A l’octubre, els ingressos per aquest concepte a duana van ser de 13,79 milions, ja molt per sobre de la dada d’anteriors exercicis. I la tendència ha continuat aquest novembre, amb fins a 14,15 més. Ras i curt, en dos mesos, 27,94 milions.

L’increment si es mira el que havia succeït en períodes similars d’anys passats, el salt és considerable. Així, la dada dels dos mesos del 2021, quan les importacions de tabac es començaven a recuperar després dels pitjors estadis de la pandèmia, es va situar, en només 15,9. Si la comparativa es fa amb el 2019, abans de l’arribada del coronavirus, llavors la recaptació va ser de 16,3 milions. Un 75% i un 71% més, respectivament.

Al mateix temps, aquestes dades consoliden el 2022 com un exercici rècord pel que fa a la recaptació a duana. Per un costat, per la recuperació econòmica postpandèmia. Per l’altre, perquè els productes que arriben al país són més cars per la inflació disparada. Entre gener i novembre, els ingressos ja s’enfilen a 216,5 milions d’euros, un 45,8% per sobre dels 148,9 del 2021 i un 13% superiors als del mateix període del 2019. De fet, ja se situen per sobre dels assolits en els exercicis 2018 (214) i 2019 (208) previs a la crisi sanitària, quan encara falta un mes tradicionalment fort com és desembre.

Un altre detall a tenir en compte fa referència a l’arribada de combustibles. Els darrers mesos, els ingressos s’havien frenat de forma important, en part pel fet que molts turistes acabaven omplint el dipòsit als països veïns per aprofitar els descomptes impulsats pels respectius governs, especialment a França. La fi d’alguna d’aquestes mesures, sobretot a l’Estat de nord, es deixa notar amb una certa recuperació. El novembre els ingressos van arribar a 4,038 milions, en comparació als 3,9 del 2021. És a dir, un 3,5% més.

Pel que fa a altres mercaderies, es manté la forta pujada dels darrers mesos. El novembre es van ingressar 5,9 milions, que situen l’acumulat al llarg del 2022 en 52,2, el que suposa un alt considerable en comparació als 40,4 del 2021 i els 43 del 2019. Situació similar a la que es viu amb les begudes: 8,7 en tot l’exercici.

LLEGIR MÉS: https://www.altaveu.com/actualitat/finances/anunci-pujada-taxes-dispara-ingressos-duana-tabac_44160_102.html